logo

Közművelődés

 

KÖZMŰVELŐDÉSI PROGRAMOK

 

A kulturális örökséghez tartozó javak múltunk és jelenünk megismerésének pótolhatatlan forrásai, a nemzeti és az egyetemes kulturális örökség egészének elválaszthatatlan összetevői; szellemi birtokbavételük minden ember alapvető joga.

 

A Bátai Tájház nem csak a múlt emlékeinek őrzője. Az állandó és időszaki néprajzi kiállítás bemutatása mellett helyet biztosít a helyi és tájegységi néphagyományok; hagyományos kismesterségek; tárgyalkotó népművészeti tevékenységek gyakorlásának. A tárgyak bemutatása mellett fő célkitűzés a népi kultúra megismertetése, megszerettetése és átörökítése a jövő nemzedékre. Kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységgel hozzájárulni az egész életen át tartó tanulás folyamatához. Közösségi színtérül szolgálni a közművelődési tevékenységek gyakorlásához.

 

Az élethosszig tartó tanulás jegyében az a törekvésünk, hogy a kiállításokhoz kapcsolódó programok tartalmasabbá tegyék a látogatás élményét, segítsék az adott korosztályok hatékonyabb ismeretszerzését.

 

A tájház minden évben csatlakozik az országosan meghirdetett Tájházak Napja és a Kulturális Örökség Napja programokhoz.

 

A Tájházért és Népi kultúráért Közalapítvány szervezésében megvalósuló Hímestojás Fesztivál és a Sárközi Lakodalomhoz kapcsolódó Macskajaj rendezvényeknek adott otthont a tájház.

 

A kézműves hagyományokat ápoló közösségből 2009-ben alakult Kézműves Egyesület szakköri foglalkozások mellett a Tökparádé, a Luca nap, illetve a Múzeumok Éjszakája programokat tartottak az elmúlt években.

 

Az Akácliget Alkotóműhely ismeretterjesztő előadássorozatának szolgált közösségi színteréül a tájház műhelye és udvara.

 

A tájházi rendezvények az általános iskola pedagógusai és tanulói, a Tájházért és Népi Kultúráért Közalapítvány és a Kézműves Egyesület közös összefogásával jöttek létre. A programokon partnerek voltak a település civil szervezeti is: a Bátáért Egyesület, a Fazekas alapítvány, Czencz Alapítvány. Felléptek a Bátai Sárköz Néptánc Egyesület, a Bátai Nyugdíjas Klub, a Pántlika Zenekar, a Békalencsék Gyermektánccsoport, Vadvirágok Cigány Gyermektánccsoport.